محتوای آموزشی

نقش رایانه کوانتومی در شیمی کوانتومی

رایانه­ کوانتومی از مهمترین فناوری‌های در حال توسعه محسوب می­‌شود که سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی در مراکز تحقیقاتی معتبر  دنیا بر روی آن صورت می­‌گیرد. به طور کلی، رایانه­ کوانتومی ماشینی است که از ویژگی‌­های مکانیک کوانتومی مانند برهم‌­نهی کوانتومی و درهم‌تنیدگی برای انجام محاسبات و پردازش اطلاعات استفاده می‌­کند. استفاده از این ویژگی­‌ها منجر می­‌شود تا رایانه کوانتومی محاسبات را با سرعت بیشتر و فضای محاسباتی کمتری نسبت به رایانه کلاسیک انجام دهد. محاسبات در رایانه کوانتومی با اجرای الگوریتم‌های کوانتومی انجام می‌­گیرد. الگورریتم کوانتومی مشابه الگوریتم کلاسیک یک مسئله را گام به گام حل می‌­کند، با این تفاوت که از ویژگی‌­های کوانتومی بهره می‌­برد.  الگوریتم کوانتومی در ساده­‌ترین شکل آن مجموعه‌­ای از دروازه‌­های کوانتومی متوالی  است که بر روی یک حالت اولیه معین اثر می­‌کند و پس از اندازه­‌گیری‌­های مربوطه بر روی حالت نهایی، جواب یک مسئله معین را با احتمال بسیار بالا به دست می‌­دهد. الگوریتم­ کوانتومی با سرعت بسیار زیاد و در مدت زمان کم قادر به حل مسائلی است که الگوریتم­ کلاسیک ازحل آنها عاجز است. با این وجود، برای اجرای الگوریتم کوانتومی به صدها یا شاید هزاران کیوبیت نیاز است. از سوی دیگر، خطا­هایی که در حین انجام الگوریتم رخ می­‌دهند نیز باید تصحیح شوند.

امروزه الگوریتم‌های کوانتومی در حوزه‌­های مختلفی مانند جستجو میان داده‌­ها، رمزنگاری، بهینه‌­سازی، حل معادلات خطی، طراحی مواد، تحقیقات دارویی، مدل‌سازی واکنش‌های شیمیایی و فیزیکی و شبیه‌­سازی مولکول‌های شیمیایی مورد استفاده قرار می‌­گیرند. از این رو، با توجه به کاربرد فراوان الگوریتم‌های کوانتومی، بررسی و مطالعه آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است.

محاسبات قلب شیمی کوانتومی

تعیین ساختار الکترونی مولکولها قلب شیمی محاسباتی

یکی از مهمترین کاربردهای رایانه کوانتومی در حوزه شیمی و به طور خاص تعیین ساختار الکترونی مولکول‌ها است که از اهمیت بسیار فراوانی در حوزه­ شیمی محاسباتی و شیمی کوانتومی برخوردار است، به گونه‌­ای که از آن به عنوان قلب شیمی محاسباتی تعبیر می­‌شود. از مهمترین اهداف تعیین ساختار الکترونی مولکول‌ها، محاسبه انرژی حالت پایه مولکولی (Molecular Ground State Energy) است که نقش مهمی در بدست آوردن اطلاعات در مورد ساختار پایدار مولکول، ویژگی‌­های طیف­‌سنجی مولکول، مکانیسم و سرعت واکنش‌های شیمیایی ایفا می­‌کند. با این وجود، به دلیل وجود هم‌بستگی‌­های الکترونی در هامیلتونی مولکولی، تعیین ساختار الکترونی مولکول‌ها به ویژه با افزایش اندازه‌ی سیستم و تعداد الکترون‌ها با چالش جدی محاسباتی همراه است. در نتیجه برای حل مسئله انرژی حالت پایه از روش‌های تقریبی مانند Hartree-Fock (HF) و یا روش‌هایی با دقت بالاتر مانند Full Configuration Interaction (FCI) استفاده می­‌شود.

در سال‌های اخیر مطالعات تئوری و تجربی برای حل مسئله انرژی حالت پایه مولکولی با استفاده از الگوریتم‌های کوانتومی  انجام گرفته است. از الگوریتم‌های کوانتومی پیشرو که در تعیین ساختار الکترونی مولکول‌ها به کار می­‌رود می­توان به الگوریتم VQE (Variational Quantum Eigensolver)  اشاره کرد که از جمله الگوریتم‌­هاي ترکیبی کوانتوم-کلاسیک محسوب می­شود.  نخستین مطالعه تجربی انجام شده در این حوزه، تخمین انرژی حالت پایه یون هلیوم هیدرید HeH+  بر روی رایانه کوانتومی با استفاده از الگوریتم VQE است که در سال 2014 در مجله Nature Communications به چاپ رسیده است. از آن زمان تاکنون این الگوریتم نقش بسزایی در استفاده از رایانه کوانتومی در تعیین ساختار الکترونی مولکول‌ها ایفا می‌­کند. به طور کلی در الگوریتم  VQE، ویژه‌مقدار کمینه هامیلتونی مولکولی (انرژی حالت پایه مولکولی) بر اساس اصل تغییر (Variational Principle) در مکانیک کوانتومی تخمین زده می­‌شود. در این الگوریتم­، حالت اولیه سیستم با توجه به مسئله مورد نظر با روش‌های مختلف مانند Unitary Coupled Cluster فراهم می­‌شود که یک حالت پارامتري است. سپس، این حالت پارامتري که ansatz نامیده می‌­شود به یک رایانه کوانتومی فرستاده می‌­شود و اندازه‌­گیري کوانتومی بر روی آن انجام می‌­گیرد. در ادامه، نتایج اندازه‌­گیري که تابعی از پارامترهاست به یک رایانه کلاسیک ارسال می­‌شود. رایانه کلاسیک با انجام بهینه‌­سازي، یک دسته پارامتر جدید بازتولید می­‌کند که این پارامترها به رایانه کوانتومی بازگردانده شده و این حلقه تا یافتن پارامتر بهینه و کمینه شدن انرژی مولکول تکرار می‌­شود. نکته حائز اهمیت این است که از آنجایی که در این الگوریتم از رایانه کلاسیک نیز استفاده می­‌شود، تعداد کیوبیت مورد نیاز برای شبیه‌­سازی کوانتومی کاهش می‌­یابد.

رایانه کوانتومی، رویای شیمی محاسباتی

رایانه کوانتومی، رویای شیمی محاسباتی

به طور رایج، از روش‌های شیمی محاسباتی که مبتنی بر شیمی کوانتومی است، برای محاسبه‌ی انرژی حالت پایه و ساختار الکترونی مولکول‌ها استفاده می‌­شود که با افزایش تعداد ذرات، فرایند شبیه‌­سازی زمانبر خواهد بود و نیز ممکن است انحرافاتی از نتایج تجربی مورد نظر مشاهده شود. به همین دلیل استفاده از الگوریتم‌های کوانتومی برای فرایند شبیه‌­سازی جهت افزایش سرعت و دقت فرایند شبیه‌­سازی پیشنهاد شده است. با این وجود، با افزایش تعداد الکترون‌ها در ساختار مولکول‌ها و نیاز به تعداد کیوبیت بالاتر در فرایند شبیه‌­سازی کوانتومی (بر اساس تعداد الکترون‌ها و اوربیتال‌ها در دیاگرام اوربیتال مولکولی)، این حوزه از فناوری محاسبات کوانتومی به دلیل محدودیت در تعداد کیوبیت در دسترس با چالش روبرو است. از همین رو، مطالعات تئوری و بعضاً تجربی انجام شده در این حوزه محدود به مولکول‌ها و ساختارهای شیمیایی نسبتا ساده مانند مولکول‌های هیدوژن و آب است. اگر چه روش‌هایی برای کاهش تعداد کیوبیت مورد نیاز برای شبیه­‌سازی کوانتومی مولکول‌های شیمیایی ارائه شده است، با این وجود به نظر می­‌رسد در آینده نه چندان دور با افزایش تعداد کیوبیت در دسترس، امکان تعیین ساختار الکترونی ساختارهای شیمیایی پیچیده‌­تر بر روی رایانه کوانتومی فراهم خواهد شد.

نوشته های مشابه